Σελίδες

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου

Σαν σήμερα 184 χρόνια πριν η συνδυασμένη οθωμανική και αιγυπτιακή αρμάδα καταστράφηκε από συμμαχική βρετανική, γαλλική και ρωσική ναυτική δύναμη. Είναι η τελευταία σημαντική ναυμαχία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη. Σε αυτή τη ναυμαχία τα πλοία των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων ήταν καλύτερα εξοπλισμένα από αυτά των Αιγυπτίων και Οθωμανών αντιπάλων τους και τα πληρώματά τους καλύτερα εκπαιδευμένα, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκληρωτική νίκη.
Με λαμπρότητα εορτάζεται στον δήμο Πύλου – Νέστορος η ιστορική αυτή επέτειος. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Το πρωί στις 9:30 έγινε στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, χώρες των οποίων ναυτικές δυνάμεις μετείχαν στη νικηφόρο ναυμαχία κατά του ναυτικού του Ιμπραήμ.
Λίγο αργότερα στις 10:15 τελεσθεί δοξολογία στο μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύλου και ακλούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Τριών Ναυάρχων και κατάθεση στεφάνων.
 Στη συνέχεια ο πανηγυρικός της ημέρας  εκφωνήθηκε από τον λέκτορα της Σχολής Ευελπίδων Δημήτρη Πανομήτρο.
Στις 11:15 έγινε παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων.
Λίγη ώρα μετά. στις 11:45 οι εκπρόσωποι των πρεσβειών της Αγγλίας της Γαλλίας και της Ρωσίας μετέβησαν στα νησιά Φανάρι, Σφακτηρία και Χελωνήσι, όπου βρίσκονται αντίστοιχα τα μνημεία των Γάλλων, Ρώσων και Άγγλων πεσόντων.
Στη 1:30 μετά το μεσημέρι, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευρά και ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, θα παραθέσουν γεύμα προς τιμή των προσκεκλημένων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα με παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία Τριών Ναυάρχων, από το χορευτικό του Συλλόγου Κυριών Πύλου.
Ι.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου