Σελίδες

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Σαββατοκύριακο πέφτουν στη Γη τμήματα ανενεργού γερμανικού δορυφόρου

Τμήματα ανενεργού από το 1999 γερμανικού δορυφόρου αναμένεται να καταπέσουν στη Γη το Σαββατοκύριακο, ανακοινώθηκε από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής. Η πιθανότητα δυστυχήματος θεωρείται από τους ειδικούς μηδαμινή.
Τα περισσότερα κομμάτια τού «Rosat» θ' αναφλεγούν κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, ωστόσο περίπου 30 υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στη γήινη επιφάνεια με ταχύτητα 400 χλμ.
Το μεγαλύτερο τμήμα θα είναι το, ανθεκτικό στη θερμότητα, κάτοπτρο του τηλεσκοπίου ακτίνων-Χ, βάρους 1,6 τόνου, που θα σχημάτιζε κρατήρα διαμέτρου αρκετών μέτρων. Ο ακανόνιστου σχήματος δορυφόρος διέθετε κεραίες και ηλιακά ιστία, είχε συνολικό βάρος 2,4 τόνων, μέγεθος μίνι Βαν και για μία περιστροφή γύρω από τη Γη χρειαζόταν 90 λεπτά. Η πορεία κατάπτωσης και η είσοδός του στην ατμόσφαιρα εξαρτώνται από την ηλιακή δραστηριότητα, ενώ η ταχύτητα περιστροφής της Γης δυσχεραίνει τις προβλέψεις.
Ο «Rosat» βρίσκεται 20 χρόνια σε τροχιά, ενώ αρχικώς προοριζόταν να λειτουργεί 18 μήνες μετά την εκτόξευση, το 1990. Πραγματοποίησε μελέτες για τις μαύρες τρύπες και τα άστρα νετρονίων και ήταν ο πρώτος δορυφόρος που χαρτογράφησε τον ουρανό σε φάσμα ακτίνων-Χ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου