Σελίδες

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Ερώτηση κ.Αποστολάκου στην Βουλή για την εγκληματικότητα στην Λακωνία

Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσή σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της αυξημένης εγκληματικότητας στο Νομό Λακωνίας.
Η κρίση που πλήττει εσχάτως την Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά πολυεπίπεδη. Είναι ταυτόχρονα κρίση θεσμική, πολιτική και κοινωνική. Εκφάνσεις και συνέπειές της εντοπίζονται σε όλες τις πτυχές της ατομικής και συλλογικής μας ζωής. Η Ελληνική κοινωνία υφίσταται τις επιπτώσεις και βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρα φαινόμενα, όπως η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας και η εμφάνιση νέων μορφών εγκλήματος.
Τα κρούσματα παραβατικότητας διαρκώς αυξάνονται σε αριθμούς, μορφές και βιαιότητα. Κλοπές, ληστείες κ.τ.λ. βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, ενώ δίπλα τους προστίθενται εγκληματικές ενέργειες που μέχρι πρόσφατα δεν εντοπίζονταν στην Ελλάδα. Επιπλέον, η εγκληματικότητα δεν περιορίζεται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά επεκτείνεται επικίνδυνα και στην Ελληνική περιφέρεια. Όλο και πιο συχνά διαπράττονται εγκληματικές ενέργειες σε πόλεις και χωριά της επαρχίας, όπως προκύπτει κι από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας. Αποτέλεσμα είναι το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών να πλήττεται και να έχει φθάσει στο ναδίρ.
Ενδεικτικά στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης, μόνο το τελευταίο τρίμηνο καταγγέλθηκαν 50 περίπου κλοπές που δεν εξιχνιάσθηκαν ακόμη. Το ίδιο χρονικό διάστημα, στις συγκεκριμένες περιοχές της Σπάρτης καταγγέλθηκαν 30 ακόμη κλοπές που εντοπίστηκαν οι δράστες και σχηματίσθηκαν δικογραφίες.
Είναι πια δυσβάστακτες για την τοπική κοινωνία, οι συνέπειες των έκνομων αυτών ενεργειών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας που είναι συν τοις άλλοις ελλιπέστατα στελεχωμένη. Η τοπική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με πρωτοφανή κρούσματα εγκληματικότητας και δικαιολογημένα αισθάνεται φόβο και ανασφάλεια. Οι πολίτες της Λακωνίας απαιτούν πλέον δραστικές ενέργειες που θα πατάσσουν την εγκληματική δραστηριότητα και θα ενισχύουν έμπρακτα το αίσθημα ασφάλειας.    
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1.     Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να αντιμετωπίσει την αυξημένη εγκληματικότητα στο Νομό Λακωνίας;
2.     Ποια είναι η κοινωνική προέλευση των δραστών με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από τα εξιχνιασμένα μέχρι σήμερα εγκλήματα;
3.     Ποιες είναι οι υπηρεσιακές εισηγήσεις προς το Υπουργείο και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας των τοπικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της αυξανομένης εγκληματικότητας;
4.     Πως θα διασφαλίσετε την κοινωνική ηρεμία και συνοχή από τον κίνδυνο μεμονωμένων ή ομαδικών αυτοδικιών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου