Σελίδες

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών από τους βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου ,Ευτύχη Δαμιανάκη και Συμεών Κεδίκογλου

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών
«Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ  ΕΚΘΕΣΗ
Η Μεσογειακή Αναιμία και η Δρεπανοκυτταρική Νόσος είναι σοβαρότατες αιματολογικές ασθένειες με επιπλοκές που επιφέρουν δευτερογενείς παθήσεις (καρδιολογικές, ορμονικές, ηπατικές κ.α.)στους πάσχοντες. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι το όριο επιβίωσης για τους θαλασσαιμικούς είναι συνήθως κάτω των 55 ετών σε ένα ποσοστό άνω του 70%.
Η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την ως άνω συνθήκη θεσμοθέτησε για τους θαλασσαιμικούς ασφαλισμένους σε Φορείς Κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το δικαίωμα της συνταξιοδότησής τους λόγω γήρατος στα 15 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο (και συναφή ταμεία) ή με τη συμπλήρωση4050ΗΕ στο ΙΚΑ (και συναφή ταμεία), σύμφωνα με τον Ν. 2227/94, ΦΕΚ 129 Α’ αρ.16 παρ.3 (συμπλήρωση του Ν. 612/1977).
Στο παρόν νομοσχέδιο, δεν έχει γίνει πρόβλεψη απαλλαγής της κατηγορίας αυτής από τις μειώσεις κατά 40%του ποσού της κύριας σύνταξης άνω των 1000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55ετών, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες Ατόμων με Αναπηρία που εξαιρούνται.
Δεδομένου ότι η σημερινή επιβίωση των πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο σπάνια υπερβαίνει τα 55 έτη, καθιστώντας τουλάχιστον κυνική την κλίμακα που διαχωρίζει τους συνταξιούχους ανάλογα με την ηλικία τους,
Δεδομένου ότι, πέρα από ζήτημα κοινωνικής ευαισθησίας, το κόστος αυτό καθ’ εαυτό δεν είναι μεγάλο, καθώς αφορά μικρό αριθμό εργαζομένων που βαίνει συνεχώς μειούμενος από την ανακάλυψη του προγεννητικού ελέγχου και μετά,
Παρίσταται η ανάγκη να εξαιρεθούν όσοι εμπίπτουν στο Ν. 612/1977, ΦΕΚ 164 Α' ανεξαρτήτως ταμείου από τη μείωση των κύριων συντάξεων για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο υπό ψήφιση Σχέδιο Νόμου, να προστεθεί στο άρθρο 2 παρ. 1 εδάφιο ως ακολούθως:
«Επίσης εξαιρούνται της μείωσης οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις που συνταξιοδοτούνται βάσει του Ν. 612/1977, ΦΕΚ 164 Α΄ και των συμπληρώσεών του».
Οι προτείνοντες βουλευτές,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου
Ευτύχης Δαμιανάκης
Συμεών Κεδίκογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου