Σελίδες

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

«Να βρεθεί σοβαρή, συνολική λύση για τα δάνεια και την ακρίβεια»

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου του  , με τίτλο: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου». Στα πλαίσια της ομιλίας της, η βουλευτής Μεσσηνίας κα. Νάντια  Γιαννακοπούλου, αναφέρθηκε στις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πλέον τα νοικοκυριά, ενώ προχώρησε και στην αυτοκριτική της παράταξης του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, η κα. Γιαννακοπούλου, με την εισήγησή της στην Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ άλλων τόνισε:
              Γνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν και την δραματική κατάσταση που ζούμε. Εξάλλου όλοι μιλούν γι’ αυτές. Αυτό που δεν ακούγεται είναι τι θα γίνει αν καταρρεύσουμε. Τι θα επακολουθήσει την επόμενη μέρα και ποιοι θα την πληρώσουν περισσότερο. Τι θα γίνει αν οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και αδυνατούμε να δανειστούμε για να καλύψουμε βασικές ανάγκες σε τρόφιμα και πετρέλαιο. Γι’ αυτά δυστυχώς μιλάνε πολύ λιγότεροι, επειδή προφανώς δεν είναι ευχάριστα.
-              Δυστυχώς, αυτοί που έφτασαν τη χώρα στην απόλυτη διάλυση το 2009, με ύφεση και ελλείμματα σχεδόν 15% σήμερα υπόσχονται θαύματα, μιλούν για δοσίλογους και απειλούν με κρεμάλες και Γουδιά.
-              Για να έχει αξιοπιστία η όποια πολιτική απόφαση πρέπει να συνοδεύεται και από γενναία δόση αυτοκριτικής. Και εγώ τουλάχιστον, ως νέα πολιτικός, θέλω να είμαι έντιμη στην κριτική απέναντι στο κόμμα μου. Ως ΠΑΣΟΚ κάναμε πολλά σημαντικά πράγματα για τη χώρα, αλλά κάναμε και λάθη. Είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση. Υποκύψαμε πολλές φορές στο μικρόβιο του λαϊκισμού. Προτιμήσαμε κάποιες φορές να είμαστε ευχάριστοι και όχι χρήσιμοι. Δείξαμε υπερβολική ανοχή σε φαινόμενα συντεχνιασμού. 
-              Σήμερα, όμως, η προτεραιότητα είναι μία. Η σωτηρία της χώρας. Η αποφυγή της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας. Η παραμονή μας στο ευρώ. Η οικονομική ανάταξη της χώρας. Αυτά είναι τα μείζονα. Όχι τα υπαρξιακά του καθενός από εμάς, οι τακτικισμοί και η δημιουργία εντυπώσεων. Τα λάθη του παρελθόντος οφείλουμε να τα διορθώσουμε εμείς, οι ίδιοι.
Κλείνοντας, η κα. Γιαννακοπούλου αναφέρθηκε στο πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι:
«Σήμερα, η κυβέρνηση αναγκάζεται και παίρνει σκληρά και δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται μέχρι και 40%, η αγορά έχει σχεδόν «στεγνώσει» γιατί οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες της ρευστότητας, ζητούν όμως επιτακτικά να τους καταβάλουν οι δανειολήπτες στην ώρα τους τις δόσεις. Πώς θα γίνει όμως αυτό; Τι θα πρωτοπληρώσουν οι φορολογούμενοι πολίτες; Την εφορία ή τις τράπεζες; Με τι χρήματα θα ζήσουν τις οικογένειές τους; Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να βρεθεί σοβαρή, συνολική λύση, όπως λογικές ρυθμίσεις σε χρόνο και ποσά που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν τα δάνεια, ή ακόμη και να παραταθούν εκείνα τα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν για όσο διάστημα διαρκεί η πρωτοφανής αυτή κρίση.Κύριε Υπουργέ υπάρχουν νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους τόκους! Κι ακόμη, πρέπει να μειωθούν τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, ιδιαίτερα τα βιομηχανικά, σε καθορισμένο χρόνο που θα ορίσει η κυβέρνηση μετά από διάλογο που θα προηγηθεί. Κι αν αυτό δεν γίνει, ναι, να μπουν σε διατίμηση πριν να είναι πολύ αργά. Γιατί η οικονομική κρίση που διανύουμε είναι περίπτωση έκτακτης ανάγκης! Και μπορούμε να το κάνουμε! Το οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου