Σελίδες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

5 χρόνια κάθειρξη στον θηροφύλακα για τον θάνατο κυνηγού

Στην φυλακή οδηγήθηκε χθες το βράδυ ο θηροφύλακας αφού καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 5 ετών και 10 μηνών για τον θάνατο 34χρονου κυνηγού στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Λακωνίας. Πρωτόδικα  ο θηροφύλακας είχε καταδικαστεί σε 15 χρόνια για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Χθες το δικαστήριο μετέτρεψε  την κατηγορία σε θανατηφόρο μη σκοπούμενη σωματική βλάβη με το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Τον Σεπτεμβρίου του 2002 ο κατηγορούμενος, δέχτηκε καταγγελία ότι  στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βοιών, άγνωστοι κυνηγοί τοποθετούν κράχτες για να πιάσουν πουλιά, κάτι το οποίο είναι παράνομο. Στις 24 Σεπτεμβρίου 2002, ο θηροφύλακας μαζί με δύο υπαλλήλους του Δασαρχείου Νεάπολης Λακωνίας, έναν συνάδελφό του και το τότε Γ. Γραμματέα του κυνηγετικού συλλόγου, μετέβησαν στην περιοχή και στην προσπάθεια του να συλλάβει τον 34χρονο κυνηγό, τον τραυμάτισε θανάσιμα. Το θύμα έφερε δύο τραύματα, ένα στην πίσω πλευρά του κορμού , στο ύψος της ωμοπλάτης  και ένα δεύτερο στην εμπρός πλευρά του κορμού στο ύψος της μασχαλιαίας περιοχής.

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ
Στην  εξέταση των αυτοπτών μαρτύρων, το δικαστήριο επικεντρώθηκε κυρίως σε ερωτήσεις σχετικά με τα γεγονότα της μοιραίας ημέρας και που οδήγησαν στον θάνατο τον 34χρονο, στις ελλείψεις της αστυνομικής ερευνας και κυρίως στο γεγονός ότι χάθηκε το μπλουζάκι που φορούσε το θύμα την ημέρα εκείνη.
Οι συγγενείς του θύματος κατέθεσαν για όσα έμαθαν από κατοίκους της περιοχής για τον κατηγορούμενο. Είναι πεπεισμένοι ότι ο κατηγορούμενος ήθελε να σκοτώσει. Ο γαμπρός του θύματος συγκεκριμένα είπε : «Αν πίστευα έστω και 10% ότι ήταν ατύχημα δεν θα κυνηγούσα τον κατηγορούμενο, όμως είμαι 1000% σίγουρος ότι δεν πρόκειται για ατύχημα».
Η εξέταση των μαρτύρων συνεχίστηκε με την κατάθεση των ιατροδικαστών , που όμως κινήθηκε στην σφαίρα των πιθανοτήτων  μιας και όπως ανέφερε ο κος Καρακούκης , που διενήργησε και την νεκροψία – νεκροτομή, όταν παρέλαβε το πτώμα δεν ήταν όπως βρέθηκε, αλλά είχε παρέμβει το γραφείο τελετών, κι  έτσι είχαν αλλοιωθεί τα στοιχεία .
Όμως  και η προανάκριση από την τοπική αστυνομία ήταν ελλιπής, μιας και δεν είχε φροντίσει ούτε αναπαράσταση να κάνει, ούτε το μπλουζάκι του θύματος να διατηρήσει, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η εξακρίβωση της πύλης εισόδου και εξόδου της σφαίρας. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πύλη εισόδου είναι από την πίσω πλευρά του κορμού, από την εμπειρία του και την βιβλιογραφία. Και οι άλλοι δυο ιατροδικαστές που είχαν διοριστεί από την οικογένεια του θύματος και από τον κατηγορούμενο αντίστοιχα, συμφώνησαν ότι ο πυροβολισμός δεν έγινε εξ επαφής άλλα από  απόσταση 5 εκατοστών ή μεγαλύτερη.
Οι υπόλοιποι κυνηγοί που ήταν μαζί με το θύμα κατέθεσαν ότι κοιμόνταν την ώρα εκείνη και ξύπνησαν από τους πυροβολισμούς. Μάλιστα, ο ένας από αυτούς κατέθεσε ότι είδε αργότερα έναν αστυνομικό, να παίρνει το μπλουζάκι μαζί με τους κάλυκες και να το βάζει μέσα στο περιπολικό.

ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ

Ο κατηγορούμενος άρχισε  την απολογία του ζητώντας συγνώμη για την πράξη του από τους συγγενείς του θύματος. Συνέχισε λέγοντας οτι αφού είδε  το θύμα  να ξεφεύγει από τους δύο συναδέλφους του, πυροβόλησε 2-3 φορές στον αέρα για εκφοβισμό. Πλησιάζοντας το θύμα έπιασε το όπλο με το αριστερό του χέρι για να μπορέσει να τον πιάσει με το δεξί, συνεπλάκησαν και καθώς έπεφταν στο έδαφος πατήθηκε η σκανδάλη.

ΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Η κα Εισαγγελέας στην αγόρευση της έκανε λόγο στους συγγενείς του θύματος που στην συνείδηση τους είναι όλοι συνένοχοι. Ο κατηγορούμενος οπλοφορεί νομότυπα , αφού είναι ο αστυνομικός των δασών. Αναλύοντας τα πραγματικά περιστατικά, ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου
Οι  Δικηγόροι Πολιτικής Αγωγής κκ Δημήτρης Τσοβόλας, Αλέξανδρος Κατσαντώνης και Λεωνίδας Μπουτσικάρης ζήτησαν την ενοχή του κατηγορουμένου, αποκλείοντας το ατύχημα, τονίζοντας τις  ελλείψεις της Αστυνομίας κατά την διάρκεια της προανάκρισης. Ο κος Μπουτσικάρης είπε ότι στόχος δεν ήταν το θύμα αλλά οποιοσδήποτε κυνηγός. Ο κος Τσοβόλας τόνισε ότι οι αυτόπτες μάρτυρες έπρεπε να βρουν δικαιολογία για τον κατηγορούμενο, ώστε να μην κατηγορηθούν ως συνένοχοι. Θεώρησε σαφή και αποδεδειγμένη την ενοχή του κατηγορούμενου και συντασσόμενος με την πρόταση της κας Εισαγγελέως ζήτησε την καταδίκη του κατηγορουμένου. Ο κος Κατσαντώνης θεώρησε ως κίνητρο τον υπερβάλλοντα ζήλο του κατηγορουμένου, ο οποίος θέλησε να δείξει την  λεβεντιά του και να «κάνει επίδειξη στον προϊστάμενο του που ήταν παρών», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο συνήγορος υπεράσπισης Ηλίας Κουλάκος αναρωτήθηκε  αν στο πρόσωπο του κατηγορουμένου θα έπρεπε να καταδικαστεί κάθε άνθρωπος που φέρει όπλο και δεν έχει την κατάλληλη εκπαίδευση. Ο κος Παναγιωτόπουλος, δεύτερος συνήγορος υπεράσπισης, αναρωτήθηκε αν μπορούν οι φήμες να αποτελέσουν το υπόβαθρο για να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος, τα περί νταή, όπως είπε χαρακτηρίστηκα, και πιστολέρο που ακούστηκαν κατά την διάρκεια της δίκης, δεν αποδείχθηκαν. Τις αγορεύσεις έκλεισε ο τρίτος συνήγορος υπεράσπισης  κος Γεώργιος Καρατζωγιάννης τονίζοντας ότι η υπόθεση αυτή  βρίσκεται στην ψυχή τους.
Κοντομηνά Ιωάννα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου