Σελίδες

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου

Η Λέσχη Τέχνης και Κινηματογράφου Γυθείου ή η Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου, όπως έχει πια επικρατήσει να λέγεται , είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα το Γύθειο. Ιδρύθηκε το 1997, από μια παρέα ανθρώπων, που αρχικά τους ένωσε η έντονη, αν και κάπως αόριστη, επιθυμία να παρέμβουν πολιτιστικά στην κοινωνία της πόλης τους. Στις πρώτες "θυελλώδεις" συνελεύσεις των μελών της Λέσχης, κεντρικό σημείο προβληματισμού - τριβής - υπήρξε η επιλογή ταινιών καθώς και η εύρεση χώρου προβολής. Παράλληλα, ένα πρώτο χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε από εισφορές μελών και δωρεές φίλων, δαπανήθηκε για την αγορά της πρώτης - προπολεμικής - μηχανής προβολής.
Τα πρώτα χρόνια η Λέσχη λειτουργούσε σαν περιπλανώμενος θίασος (κοινώς: "μπουλούκι"). Η διαδικασία προβολής των ταινιών, όπου και όποτε ήταν δυνατόν, συχνά ξεπερνούσε σε επινοητικότητα ακόμα την ίδια την ανακάλυψη του κινηματογράφου. Οι πρώτες προβολές έγιναν στο υπόστεγο-αποθήκη του Ναυτικού Ομίλου Λακωνίας. Ακολούθησαν προβολές στις καφετέριες "Ριβολί" και "Λέσχη Επιμελητηρίου" ενώ μεσολάβησαν και θερινές προβολές στο νησάκι Κρανάη έξω από τον Πύργο Τζανετάκη. Όλες οι παραπάνω προβολές πραγματοποιήθηκαν με την κινηματογραφική μηχανή να "μουγκρίζει" και να "καπνίζει" εν μέσω των θεατών. Στις καφετέριες, ο μισός χώρος "δούλευε" κανονικά με τους φαντάρους και την νεολαία που πίνοντας τον καφέ τους άκουγαν μουσική και -όπως ήταν φυσικό- κουβέντιαζαν, ενώ ο άλλος μισός - χωρισμένος με κουρτίνα - "δούλευε" ως κινηματογράφος.
Κάτω από τις συνθήκες αυτές, των δύο πρώτων χρόνων, η παρακολούθηση των προβολών, για τους λίγους πια εναπομείναντες φίλους της Λέσχης, είχε γίνει μια περιπέτεια που απαιτούσε "ηρωισμό". Ενώ, λοιπόν όλα έδειχναν ότι η Λέσχη όδευε σε οριστική διάλυση, για πρώτη φορά προτάθηκε, από τον πολιτιστικό σύλλογο του Χωσιαρίου, οι προβολές να γίνονται σε χώρο εκτός Γυθείου.
Έτσι από το 1999 έως και σήμερα, η Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου φιλοξενείται στο κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του Χωσιαρίου (13ο km, επαρχιακής οδού Γυθείου - Αρεόπολης). Ένα όμορφο παλιό πέτρινο σχολείο που σιγά - σιγά μεταμορφώθηκε σ' ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο προβολής.
Για τα περισσότερα μέλη μπορεί το μείζον πρόβλημα να ήταν αυτό του χώρου, τα μέλη όμως που ήταν υπεύθυνα για το τεχνικό μέρος της προβολής είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ περισσότερα προβλήματα. Τα μέλη -"τεχνικοί"- που έμπαιναν στο καμαράκι της μηχανής προβολής έπρεπε να τα βγάλουν πέρα με μηχανές που είχαν κατασκευαστεί πριν το 1940, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπαγόταν και με κόπιες ταινιών (φτηνές στην ενοικίαση) που λόγω παλαιότητας δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μια προβολή κατέληγε σε μαρτύριο και για τον "τεχνικό" αλλά φυσικά και για τους ίδιους τους θεατές. Έχει συμβεί στην προσπάθεια να ξεκινήσει η προβολή μιας ταινίας το φιλμ να "κοπεί" τουλάχιστον εφτά φορές, ενώ το πρόβλημα του κακού ήχου ήταν μόνιμο και η φωτεινότητα της προβολής οριακή.
Αυτό που έδινε κουράγιο στα "παιδιά της μηχανής" να συνεχίσουν ήταν η ανοχή και η κατανόηση που έδειχνε το κοινό της Λέσχης. Με αποκλειστική οικονομική δύναμη τη συνδρομή των μελών, την πρώτη μηχανή προβολής αντικατέστησε μια δεύτερη και την δεύτερη μια τρίτη. Με μηχανές παλιές και ταλαιπωρημένες, γινόταν προσπάθεια πάντα για το καλύτερο. Σήμερα, εν έτει 2007 έχει αγοραστεί η τέταρτη κατά σειρά μηχανή προβολής (αγοράστηκε πρόσφατα με συνδρομή των μελών αλλά και φίλων της ευρύτερης περιοχής του Γυθείου) και οι πρώτες εντυπώσεις είναι από όλους θετικές.
Τα Δέκα χρόνια στη "πλάτη" των παλαιών - ιδρυτικών μελών της Λέσχης θα περίμενε κανείς να έχουν επιφέρει δείγματα κούρασης ή και μείωσης του ενδιαφέροντος. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι η παρουσία των νέων μελών και ο ζήλος που αυτά επιδεικνύουν, λειτουργούν σαν ατμομηχανή που προωθεί τη συλλογική προσπάθεια. Έτσι λοιπόν κάθε προβολή ενέχει την αγωνία, την προσμονή αλλά και την ικανοποίηση της "πρώτης φοράς".
Σας περιμένουμε στο Χωσιάρι. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε απολύτως συνεπείς στην προγραμματισμένη ώρα προβολής (21:00) αλλά μέχρι να ξεκινήσουμε θα σας κεράσουμε καφέ, κρασί, ή ό,τι άλλο τυχόν διαθέτουμε και...
Η Cine-χεια επί της Οθόνης....
Κ.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου