Σελίδες

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

H Πελοπόννησος συμμετέχει με 4 δήμους στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone


Οι Δήμοι Γορτυνίας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανατολικής Μάνης, αλλά και Δυτικής Μάνης, είναι 4 από τους 30 δήμους που συμμετέχουν στο πρωτοποριακό πρόγραμμα Τηλεϊατρικής της Vodafone.
Το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής χρησιμοποιεί την τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας -και συγκεκριμένα το δυναμικά εξελισσόμενο δίκτυο της Vodafone- στον τομέα της υγείας, με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου ειδικευμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους, ανεξάρτητα με το πού κατοικούν.
Σύμφωνα με τη γιατρό Λασιώνος κ. Ελισάβετ Θανοπούλου: «Οι δημότες το δέχτηκαν με ενθουσιασμό, καθώς έφερε κοντά τους ιατρικές υπηρεσίες οι οποίες παρέχονται σε μεγάλα αστικά κέντρα. Από την πλευρά μου, πιστεύω ότι το πρόγραμμα Τηλεϊατρικής προσφέρει τη δυνατότητα της πρόληψης νοσημάτων, της έγκαιρης διάγνωσής τους καθώς και της παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων ασθενών, όσον αφορά την πορεία της νόσου και την ανταπόκρισή τους στη φαρμακευτική αγωγή».
Χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του προγράμματος, οι 4 ιατροί των δήμων που συμμετέχουν έχουν τη δυνατότητα εξέτασης ασθενών, για παράδειγμα την πραγματοποίηση ενός καρδιογραφήματος ή τον έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας για την πιθανότητα άσθματος και τη μεταφορά των εξετάσεων αυτών -μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone- στο Ιατρικό Αθηνών και συγκεκριμένα σε ειδικευμένους καρδιολόγους ή/και πνευμονολόγους. Ο ειδικευμένος Ιατρός θα λάβει την εξέταση και θα αποστείλει τη γνωμάτευσή του στους ιατρούς των 4 δήμων, πάλι μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας της Vodafone. Με τον τρόπο αυτό, τα περιφερειακά ιατρεία που λειτουργούν στους δήμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μπορούν πλέον να παρέχουν και συγκεκριμένες ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.
Το πρόγραμμα της Τηλεϊατρικής καλύπτει, πέραν των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, και τους πολίτες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» (για παράδειγμα παχύσαρκοι, καπνιστές κ.ά.). Τα κύρια οφέλη για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα είναι η δυνατότητα παροχής προληπτικής ιατρικής και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, καθώς καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί και μπορούν πλέον να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους άμεσα, αλλά και να ρυθμίζουν την ιατροφαρμακευτική τους αγωγή από έμπειρο και εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.
Σήμερα το πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζεται σε 30 απομακρυσμένους δήμους σε όλη την Ελλάδα, υλοποιείται με την οργάνωση και υποστήριξη της Vodafone, το συντονισμό του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ΟΤΑ του οποίου οι δήμοι αποτελούν μέλη, τη συμμετοχή του Ιατρικού Αθηνών ως το κεντρικό νοσοκομείο και την τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση της εταιρείας Vidavo. Μόνο μέσα στο 2010 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 2.100 εξετάσεις, ενώ οι γιατροί των δήμων έχουν συνδεθεί χιλιάδες φορές με το πρόγραμμα, για την αποστολή εξετάσεων, αλλά και για τη λήψη απαντήσεων από τους εξειδικευμένους γιατρούς του Ιατρικού Αθηνών.
Πηγή: Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου