Σελίδες

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Τέλος εποχής για την Υπηρεσία Ανηλίκων Καλαμάτας


Μετά από 33 χρόνια σημαντικής προσφοράς έκλεισε η υπηρεσία ανηλίκων που στεγαζόταν στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας ,λόγω συνταξιοδότησης των δύο επιμελητριών.
Με αυτόν τον τρόπο η Περιφέρεια Πελοποννήσου μένει χωρίς Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, αφού της Τρίπολης έχει κλείσει εδώ και 2,5 χρόνια, της Σπάρτης εδώ και 1,5 χρόνο, ενώ κλείνει και η ανάλογη του Ναυπλίου.
Η λειτουργία της  Υπηρεσίας ξεκίνησε πριν από 33 χρόνια από μηδενική βάση, χωρίς καμία υποδομή και αρχείο.
Οι υπηρεσίες επιμελητών είναι υπηρεσίες των δικαστηρίων ανηλίκων στην έδρα κάθε Πρωτοδικείου. Αποτελούν τον κύριο δημόσιο φορέα εξωιδρυματικής μεταχείρισης ανηλίκων 8-18 χρόνων που έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Επίσης, ασχολούνται με την πρόληψη εμπλοκής ανηλίκων σε αδικήματα. Πριν από την εκδίκαση μιας υπόθεσης, ο επιμελητής συντάσσει και παραδίδει εμπιστευτική έκθεση που μόνο ο δικαστής έχει δικαίωμα να διαβάσει. Σε αυτή προτείνεται ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του ανηλίκου και το μέτρο που πρέπει να του επιβληθεί. Κατά τον τρόπο αυτό ο δικαστής έχει άποψη για την εν γένει προσωπικότητα του ανηλίκου, που πηγάζει από τις οικογενειακές συνθήκες, τον τρόπο ζωής κ.λπ. για τον ανήλικο ισχύει μια ιδιόμορφη ποινική πολιτική. Συνεργάζεται με τον ανήλικο και την οικογένειά του, ώστε να μην επαναλάβει την ίδια ή άλλη παραβατική πράξη. Η Καλαμάτα είναι από τις λίγες πόλεις που το Δικαστήριο Ανηλίκων συνεδριάζει κάθε μήνα με περίπου 80 υποθέσεις κάθε φορά. Τώρα που το φαινόμενο της παραμέλησης και κάθε μορφής κακοποίησης παιδιών παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, τώρα που η οικονομική κρίση θα οδηγήσει σε σημαντική και επικίνδυνη αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας, τώρα η Πολιτεία αποφασίζει να γυρίσει την πλάτη της σε αυτές τις υπηρεσίες.
Πηγή : Εφημερίδα ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου