Σελίδες

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ερώτηση Γρηγόρη Αποστολάκουσχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο Γερακίου.

Ο Βουλευτής Νομού Λακωνίας, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Π. Γερουλάνο σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο Γερακίου.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής :

Ο ιστορικός, αρχαιολογικός και πολιτιστικός πλούτος της Λακωνίας είναι παγκοσμίως γνωστός και αποτελεί πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Ταυτόχρονα αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής εργασίας και γνώσης εκατοντάδων επιστημόνων από ολόκληρο τον πλανήτη, για τους οποίους μία επίσκεψη και επιτόπια έρευνα στη Λακωνία είναι σταθερή προτεραιότητα. Όπως επίσης δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται η έντονη παρουσία Ελλήνων επισκεπτών στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της Λακωνίας.
Σε αυτούς σημαντική θέση κατέχουν οι αρχαιολογικοί χώροι του Γερακίου. Το Βυζαντινό κάστρο με τον οικισμό του, οι πολυάριθμες Βυζαντινές εκκλησίες, τα υπόλοιπα μνημεία χαρακτηρίζονται από μεγάλη ιστορική και πολιτιστική σημασία. Για την προστασία, τη συντήρηση και την ανάδειξή τους, καθώς και τη βελτίωση της προσβασιμότητάς τους από επισκέπτες, η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων εκπόνησε το 2008 μελέτη με τίτλο «Οργάνωση, βελτίωση της επισκεψιμότητας του Αρχαιολογικού Χώρου Γερακίου και συντήρηση μνημείων», η οποία υποβλήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και την προηγούμενη άνοιξη ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου.
Πάρα ταύτα, ο αρχαιολογικός χώρος Γερακίου συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η απουσία υπαλλήλων που θα επέτρεπαν τη συνεχή και απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο αρχαιολογικός χώρος να παραμένει κλειστός και να εμφανίζει εικόνα ερημοποίησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να επιτρέπεται η επίσκεψή του από εκατοντάδες ενδιαφερόμενους. Οι φορείς της περιοχής, όπως ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Γερακίου, καταγγέλλουν την υφιστάμενη κατάσταση που επιφέρει ταυτόχρονα, δυσμενείς συνέπειες και στην τοπική οικονομία.   
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1.                  Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του για να στελεχωθεί με υπαλλήλους ο αρχαιολογικός χώρος Γερακίου προκειμένου να καταστεί επισκέψιμος από το ευρύ κοινό;
2.                  Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των έργων προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του χώρου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου