Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Λουκάς Παπαδήμος


Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης ορίστηκε για τις 14.00 αύριο Παρασκευή, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

To ιστορικό των επαφών

Χθες γύρω από τα μεσάνυχτα οι κκ. Παπανδρέου και Σαμαράς συζήτησαν τους όρους του κ. Παπαδήμου, ενώ στον κ. Παπαδήμο τηλεφώνησε και ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Παπαδήμο - όπως και τουλάχιστον δύο κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου - και ο ίδιος αποδέχθηκε, θέτοντας συγκεκριμένους όρους.

Μάλιστα, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός προχώρησε αργά το βράδυ σε τηλεφωνικές επαφές με όλους τους υπουργούς της Κυβερνητικής επιτροπής, από τους οποίους απέσπασε το τελικό «ναι» για να προχωρήσει σ' αυτή την πρόταση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους το Μέγαρο Μαξίμου, οι προϋποθέσεις - τις οποίες αποδέχθηκε ο κ. Παπανδρέου - είναι οι εξής:
1.      Πρέπει να υπάρξει υπογραφή τουλάχιστον των δύο μεγάλων κομμάτων για τους όρους του προγράμματος που απορρέουν από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
2. Να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της ΝΔ στο κυβερνητικό σχήμα.
3. Η κυβέρνηση «δεν μπορεί να εμπίπτει σε χρονικούς περιορισμούς», τονίζοντας ότι η 19η Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ίσως χρειαστεί κάποιες μέρες παραπάνω.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές από το Μαξίμου διευκρίνιζαν ότι ο κ. Παπαδήμος «δεν θέτει θέμα οικονομικού επιτελείου» (του κ. Ευ. Βενιζέλου δηλαδή) στη νέα κυβέρνηση.
Για μία ακόμη ημέρα, τη χθεσινή πάντως, είχαμε ιλαροτραγικές στιγμές στο πολιτικό σκηνικό, αφού τινάχτηκε στον αέρα η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν κατέληξαν στην ειλημμένη απόφαση του κ. Παπανδρέου να προτείνει ως πρωθυπουργό τον νυν πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο.
Μία απόφαση που ελήφθη μετά τις τριήμερες διαβουλεύσεις και αφού είχαν παρελάσει μια ντουζίνα ονόματα «πρωθυπουργήσιμων». Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, με το όνομα του κ. Πετσάλνικου στην τσέπη, πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου και με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό παραιτήθηκε ουσιαστικά, ενώ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο πρωθυπουργό τον οποίο χαρακτήρισε «θεσμική επιλογή που ενισχύει τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Λίγα λεπτά αργότερα, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και συνομίλησαν επί μία ώρα. Αμέσως μετά, μπήκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Αντώνης Σαμαράς και οι τρεις τους άρχισαν μια μίνι-σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.
Περίπου 10 λεπτά μετά, έφτασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης. Εμεινε λίγα λεπτά μόνο και αποχώρησε, κάνοντας μια πύρινη δήλωση, καταγγέλλοντας τους κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά για συμπαιγνία.
Υπό την εξέλιξη αυτή, η σύσκεψη υπό τον κ. Παπούλια διεκόπη λίγο αργότερα και συμφωνήθηκε να επανέλθουν σήμερα στις 10 το πρωί για να συνεχίσουν. Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πάντως, διευκρίνισε ότι θα παραστεί στη σημερινή σύσκεψη.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Πέραν την αντίδρασης Καρατζαφέρη, ωστόσο, είχε δημιουργηθεί ήδη κύμα δυσαρέσκειας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ με τη διαρροή για την επιλογή του κ. Πετσάλνικου. Πολλοί βουλευτές απειλούσαν ότι δεν πρόκειται να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον «αρχικηπουρό του Γιώργου», όπως έλεγαν πολλοί εξ αυτών.
Οι περισσότεροι συμφωνούσαν ότι μόνο με δύο λύσεις μπορεί να προχωρήσει η υπόθεση: Με Παπαδήμο ή Βενιζέλο. Μάλιστα, αργά το βράδυ, ομάδα βουλευτών επισκέφθηκε τον γραμματέα της ΚΟ κ. Β. Εξαρχο αλλά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο, πιέζοντας να αναλάβει πρωθυπουργός ο κ. Βενιζέλος.

Η εκρηκτική κατάσταση περιήλθε σε γνώση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος παρ' όλα αυτά έκανε το διάγγελμα και επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, «ένα λεπτό πριν πάει ο κ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ενώ μαγνητοσκοπούσε το μήνυμά του, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι συμφωνεί με όλα τα πρόσωπα»...
«ΘΕΣΜΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ»
Στο μήνυμά του, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως «θεσμική» την επιλογή του νέου πρωθυπουργού, ενώ ανέφερε ότι με αυτή την προσπάθεια ελπίζει να ανοίξει μια νέα εποχή στη χώρα μας συμπόρευσης και συνεργασιών, όπως εκτίμησε ότι επιθυμούν και οι Ελληνες πολίτες. Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο και των μικρών και μεγάλων αλλαγών και να πορευτεί με έναν «προσδιορισμένο οδικό χάρτη» που είναι η εκταμίευση της 6ης δόσης, η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, οι διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρέους και άρα των τόκων που πληρώνουμε κάθε χρόνο ως χώρα.
»Σήμερα κάνουμε πράξη το αυτονόητο, με μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ελπίζω να ανοίξει μία νέα εποχή για τη χώρα μας οι βασικές πολιτικές δυνάμεις ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Βάζουμε πλάτη μέσα από κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΥ
Το μεσημέρι, ο απερχόμενος Πρωθυπουργός κατέληξε στο πρόσωπο του κ. Πετσάλνικου. Οπως έγραφε χθες το «Κέρδος» είχε υπάρξει σύγκλιση στο πρόσωπο του κ. Απόστολου Κακλαμάνη. Ο ίδιος με χθεσινές του δηλώσεις παραδέχθηκε ότι είχε συμφωνήσει και με τον κ. Παπανδρέου και με τον κ. Σαμαρά σε συνάντηση που είχε μαζί τους, αλλά «σκόνταψε» στην άρνηση συμμετοχής στελεχών της ΝΔ εκ μέρους κομματικών στελεχών και βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακολούθως έπεσε στο τραπέζι το όνομα του κ. Πετσάλνικου, αλλά αργά το βράδυ, υιοθετήθηκε η «γραμμή» να βρεθεί «τρίτο πρόσωπο» πέραν αυτών που είχαν ακουστεί.
Ετσι βολιδοσκοπήθηκαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κ. Βασίλης Σκουρής, ο καθηγητής κ. Γ. Κουκιάδης κ.ά. Χθες το πρωί, οι προσανατολισμοί άλλαξαν και υπήρξε τηλεφώνημα της κυρίας Ρεγγίνας Βάρτζελη προς τον κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος απεδέχθη, αλλά έθεσε όρους που έγιναν δεκτοί από τον κ. Παπανδρέου.
Το Μαξίμου υποστηρίζει ότι ετέθη βέτο από τη «Συγγρού». Μετά το «ναυάγιο» μπήκε μπροστά το όνομα του κ. Ευ. Βενιζέλου ως πρωθυπουργού. Σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου και εκεί υπήρξε εμπλοκή λόγω άρνησης της ΝΔ. Εν συνεχεία ο κ. Παπανδρέου αντιπρότεινε στον κ. Παπαδήμο να αναλάβει αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της νέας κυβέρνησης, κάτι το οποίο αρνήθηκε ο τελευταίος.
Νωρίτερα το πρωί, ο κ. Ευ. Βενιζέλος είχε χαρακτηρίσει ως δημοσιογραφικές «φούσκες» τα σενάρια που τον εμφάνιζαν να «υποσκάπτει» την πρόταση του κ. Παπαδήμου και δεν ήταν λίγοι όσοι εκτιμούσαν ότι ο υπουργός Οικονομικών «πετάει αχυρανθρώπους μπροστά και καίει υποψηφιότητες για να στραφούν στον ίδιο». Τόσο ο ίδιος όσο και συνεργάτες του έλεγαν πάντως ότι ουδέποτε είχε μπει στο τραπέζι της συζήτησης η υποψηφιότητα Παπαδήμου. Στη δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος υπενθύμιζε, πάντως, ότι τον περασμένο Ιούνιο όταν του πρότεινε ο κ. Παπανδρέου να αναλάβει το υπ. Οικονομικών είχε ο ίδιος προτείνει τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος αρνήθηκε.
«Σφήνα» στο εσωτερικό σκηνικό του ΠαΣοΚ μπήκαν οι 2 από την «τρόικα». Τόσο ο κ. Γιάννης Ραγκούσης όσο και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου με δηλώσεις τους «φωτογράφιζαν» εμμέσως την υποψηφιότητα Παπαδήμου. «Ο νέος πρωθυπουργός πρέπει να είναι υψηλών πολιτικών προδιαγραφών και όχι κοινού χαμηλού μέσου όρου μεταξύ των κομμάτων, πόσο μάλλον εντός των κομμάτων», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης. «Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με βαθιά γνώση των οικονομικών και με εγνωσμένη επάρκεια στο κατ' εξοχήν θέμα που είναι η άμεση ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της 27ης Οκτωβρίου 2011, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ», υπογράμμισε η κυρία Διαμαντοπούλου.
Πηγή: ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου