Σελίδες

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Άρση λαθών και αδικιών στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων, ζητά η Ν.Γιαννακοπουλου από τον Υπουργό Οικονομικών

Προς τον Υπουργό Οικονομικών
«Άρση λαθών και αδικιών στον υπολογισμό του τέλους ακινήτων»
Με το άρθρο 53 του ν. 4021/ 3.10.2011, (ΦΕΚ Α' 218) επιβλήθηκε«έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών», με συντελεστήαπό 3 έως 20 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως, για αόριστο χρονικό ορίζοντα, ενώ δενκαταργείται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
Με την αποστολή, ωστόσο, των πρώτων λογαριασμών της ΔΕΗ πουπεριλαμβάνουν το ειδικό τέλος ακινήτων, χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπιστώνουν ότι οιχρεώσεις του τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι υπερβολικά «διογκωμένες».Συγκεκριμένα, οι υπερβολικές χρεώσεις οφείλονται, κυρίως, στους εξής λόγους:
1) Στις λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.
2) Στους λανθασμένους συντελεστές παλαιότητας.
3) Στις λανθασμένες χρεώσεις βάσει «πλασματικών» τετραγωνικώνμέτρων, που προκύπτουν από ειδικές, κατά Δήμο, αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
4) Στα διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια.
5) Στην επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονταιμε το ΤΑΠ (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
6) Στις λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών μεΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και ταδύο.
7) Στους κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχειακών καταλυμάτων, καθώς δενυπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρωντων κτιρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.
Επιπλέον, τεράστια λάθη ακόμα και σε επιχειρήσειςπου εξαιρούνται από το έκτακτο τέλος ακινήτων έχουν γίνει από την ΔΕΗ, η οποίαωστόσο αρνείται την ευθύνη, αντιτείνοντας ότι η ΔΕΗ υπολόγισε το τέλος με ταστοιχεία που χορήγησαν οι Δήμοι. Χαρακτηριστικά, σε βιοτεχνίες και καταστήματαπου εξαιρούνται έχουν έρθει λογαριασμοί με το έκτακτο τέλος, με αποτέλεσμα οιεπιχειρηματίες να είναι υποχρεωμένοι να το πληρώσουν, χωρίς να έχουν τηνδυνατότητα, όπως έχουν δηλώσει άλλωστε διάφοροι φορείς, όπως η ΠΟΜΙΔΑ, η ΓΣΕΒΕΕκ.α.
Στην προσπάθειά τους να βρουν λύση στο παραπάνω πρόβλημα, οιπολίτες καταφεύγουν στους αρμόδιους φορείς, όπου ωστόσο καταλήγουν να παραπέμπονταιαπό τον ένα φορέα στον άλλο (Δήμο - ΔΟΥ - ΔΕΗ), χωρίς να μπορούν να βρουν λύσηακόμη και στα πιο αυτονόητα προβλήματα. Κατόπιναυτών,
Ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών
1.     Προτίθεται η κυβέρνηση να καθιερώσει διαδικασίες άμεσης διόρθωσηςτων λαθών στο ειδικό τέλος ακινήτων στους οικείους Δήμους ή στη μηχανογράφησητης ΔΕΗ και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των καταβληθέντων χρημάτων πουείναι απόρροια εσφαλμένου υπολογισμού;
2.     Προτίθεται η κυβέρνηση να ορίσει περίοδο παράτασης αποπληρωμής(μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική διόρθωση) σε περιπτώσεις όπου το λάθοςυπολογισμού εις βάρος του πολίτη είναι μεγάλο;
Η ερωτώσα βουλευτής,
Νάντια Ι. Γιαννακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου