Σελίδες

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Καλλιέργεια ρυζιού στην Μεσσηνία


Πριν χρόνια στον κάμπο της Μεσσήνης ανθούσε η καλλιέργεια ρυζιού,  κάτι που έχουν αρχίσει να σκέφτονται να κάνουν οι παραγωγοί  της περιοχής. Πρέπει να αντιμετωπίσουν όμως το πρόβλημα του ΓΟΕΒ και της υδροδότησης.
Όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας  κος Αλευράς «οι προοπτικές καλλιέργειας του ρυζιού είναι θετικές. Στόχος μας είναι να φθάσουμε τα 2.000 με 2.500 στρέμματα στον κάμπο. Μπορούμε να δώσουμε εναλλακτικό εισόδημα στους παραγωγούς».
Ο  κος Κανελλόπουλος είπε ότι  πρέπει να δημιουργηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας , του νομού μας ,  με τον πρωταθλητή στην καταγωγή ρυζιού
Α’ Αγροτικός Συνεταιρισμός της Χαλάστρας, Θεσσαλονίκης.
Δεσμεύτηκε ότι θα διατεθούν 150.000 - 200.000 ευρώ για τις επεμβάσεις στο δίκτυο του ΓΟΕΒ .
Γεωπόνος από  την περιοχή της Χαλάστρας έξανε αναφορά στον τρόπο  καλλιέργειας στην ισοπέδωση του χωραφιού με λέιζερ, στη βασική λίπανση, στο νερό και στη σπορά που πρέπει να γίνει αμέσως, στη ζιζανιοκτονία κατά της μουχρίτσας και της κήπερης, στην επιφανειακή λίπανση, στην απομάκρυνση των νερών και στον αλωνισμό που στη Χαλάστρα ξεκινάει στις 15 Σεπτεμβρίου, στην υγρασία που συγκομίζεται το ρύζι και στην ιδανική θερμοκρασία ξήρανσης.
Παραγωγοί  ρυζιού στην Μεσσηνίας, ανέφεραν  ότι η απόδοση είναι στα 650 κιλά το στρέμμα και στην καρολίνα 400 κιλά ενώ , ενώ παράλληλα τόνισαν ότι πρέπει να μπουν τα νερά. Αν μπουν θα καλλιεργήσουμε. Είναι σοβαρό θέμα ο καθαρισμός των διωρύγων από το φράγμα του Αρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου