Σελίδες

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ισόβια για την δολοφονία του 88χρονου στη Βασιλάδα


Σε ισόβια συν 15 χρόνια καταδικάστηκαν χθες , τα δύο αδέλφια Αλβανικής καταγωγής, από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας , γιατί πέρυσι τον Οκτώβριο , λήστεψαν και σκότωσαν, τον 88χρονο Βασίλη Τσίτουρα στη Βασιλάδα Μεσσηνίας.
Οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν ήταν ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία, ληστεία κατά συναυτουργία και παράνομη είσοδος στη χώρα. Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ούτε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν συνήγορο υπεράσπισης και το δικαστήριο όρισε την δικηγόρο, του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Δήμητρα Χριστοδούλου.
Ιστορικό
Τις πρώτες πρωινές ώρες  της 22ας Οκτωβρίου  το 2010 , οι δράστες μπήκαν στην κουζίνα του ηλικιωμένου και όταν το πρωί ο 88χρονος πήγε να φτιάξει καφέ του επιτέθηκαν, τον φίμωσαν με ταινία , τον έδεσαν και τον χτύπησαν στο κεφάλι.  Στην συνέχεια τον μετέφεραν στην κρεβατοκάμαρα του και έψαξαν όλο το σπίτι. Βρήκαν 300 ευρώ και έφυγαν , αφού έριξαν ένα πανί πάνω στο πρόσωπο του ηλικιωμένου. Το πτώμα του άτυχου 88χρονου βρέθηκε μετά από τρείς μέρες.  
Ακροαματική διαδικασία
Την ακροαματική διαδικασία άνοιξαν χθες οι καυαθέσεις των αστυνομικών που πήραν μέρος στην ερεύνα της υπόθεσης , δύο ιδιοκτήτες ταξί, αφού οι δράστες για να επιστρέψουν στην Καλαμάτα μετά την δολοφονία είχαν τηλεφωνήσει σε ένα ταξί και τελικά επιβιβάστηκαν σε άλλο. Επίσης κατέθεσαν συγγενείς και φίλοι του 88χρονου.
Απολογίες
Ο μικρότερος αδελφός  ,κατά την απολογία του,            είπε ότι είχαν φτάσει στο χωριό  από νωρίς και μόλις νύχτωσε  μπήκαν στο σπίτι του ηλικιωμένου, από την κουζίνα, φόρεσαν κουκούλες για να μην τους αναγνωρίσει ο 88χρονος.
Άρχισε να φωνάζει έτσι τον έδεσαν και τον φίμωσαν. Σε σχετική ερώτηση της εισαγγελέως για τον λόγο που βρέθηκαν χτυπήματα στο σώμα του θύματος, απάντησε ότι τον κρατούσε αυτός και τον χτυπούσε ο αδελφός του.
Ο δεύτερος αδελφός κατά την απολογία του , είπε ότι είχε δουλέψει  παλαιότερα στα κτήματα του 88χρονου.
Μιλώντας για την επίθεση στον ηλικιωμένο είπε ότι ο γέροντας φώναξε, γι' αυτό και τον χτύπησαν, ενώ ο αδελφός του τον έδεσε με μια ταινία που βρήκε μέσα στο σπίτι. Δικαιολογώντας την πετσέτα που βρέθηκε  στο πρόσωπο του 88χρονου, είπε, ότι επειδή ήταν ζωντανός όταν έφυγαν, του την έριξαν στο πρόσωπο για να μην τους αναγνωρίσει αφού έβγαλαν τις κουκούλες. Για να γυρίσουν στην Καλαμάτα είπε ότι ο ίδιος τηλεφώνησε για να έρθει να τους πάει ταξί, αλλά καθυστερούσε και πήραν ένα άλλο ταξί που πέρασε. Το τηλέφωνό του είπε ότι το πέταξε την επόμενη μέρα στη θάλασσα καθώς δεχόταν κλήσεις από έναν αριθμό που δεν γνώριζε. Ανέφερε πως πίστευαν ότι δεν είχαν σκοτώσει τον ηλικιωμένο και ότι όταν έφυγαν δεν είχε αίματα, γι' αυτό και έμειναν στην Καλαμάτα, ενώ άκουσαν από τα μέσα ενημέρωσης ότι ο γέροντας είχε πεθάνει.. Εξηγώντας γιατί το έκαναν αυτό, είπε ότι είχαν ανάγκη τα χρήματα αλλά δεν ήθελαν να τον σκοτώσουν.
 Εισαγγελέας
Την πλήρη ενοχή των κατηγορούμενων ζήτησε η εισαγγελέας Ιωάννα Τσάλη.
Είπε ότι έδεσαν τον ηλικιωμένο χεροπόδαρα, τον φίμωσαν με ταινία σφιχτά ώστε να μην μπορεί να πάρει αέρα και τον χτύπησαν σε ευπαθή σημεία όπως το κεφάλι, κι έτσι ήταν επόμενο να πεθάνει. Συμπλήρωσε,  ότι γυρνώντας στην Καλαμάτα οι δράστες συνέχισαν τη ζωή τους, πράγμα που δείχνει ότι δεν είχαν μετανιώσει, ενώ δεν διέφυγαν στη χώρα τους επειδή νόμιζαν ότι δεν είχαν γίνει αντιληπτοί.
Συνήγορος υπεράσπισης
Σημείωσε ότι οι κατηγορούμενοι ομολόγησαν τις πράξεις τους αλλά δεν είχαν πρόθεση να σκοτώσουν, και γι' αυτό πήγαν στο σπίτι του 88χρονου χωρίς όπλα και μαχαίρι, ενώ φόρεσαν και κουκούλες για να μην τους αναγνωρίσει. Είπε ακόμη ότι, καθώς τα παράθυρα ήταν ανοιχτά, τον φίμωσαν φοβούμενοι μήπως γίνουν αντιληπτοί από τους γείτονες, σκοπός τους ήταν καθαρά η ληστεία , τόνισε.
Ι.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου