Με την ρήση, "θα θελα να είχα πεθάνει", ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής, Εμμανουήλ Κριαράς σχολίασε ψυχρά τη σημερινή κρίση. Παραδέχθηκε ότι βολευόμασταν στην κλεψιά και την απάτη Θα ήθελα να είχα πεθάνει, να μην είμαι αναγκασμένος να βιώνω αυτές τις καταστάσεις στον τόπο μου. Φταίμε κι εμείς". Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ, ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ, Εμμανουήλ Κριαράς, σχολιάζοντας τη σημερινή κρίση.
"Στην υπερεκατονταετή ζωή μου δεν θυμάμαι ποτέ αντίστοιχη περίοδο με ανάλογα πολιτικά και κυρίως - οικονομικά αδιέξοδα.
Θα ήθελα να είχα πεθάνει, να μην είμαι αναγκασμένος να βιώνω αυτές τις καταστάσεις στον τόπο μου. Φταίμε κι εμείς.
Λειτουργήσαμε όλοι -κυβέρνηση και πολίτες κατά το χειρότερο δυνατό τρόπο. Βολευόμασταν - στην καλύτερη περίπτωση - στο καθεστώς της υποκρισίας, της κλεψιάς , της απάτης.
Όταν παίρνει κανείς δανεικά είτε είναι κράτος είτε πολίτης πρέπει να είναι όσα μπορεί να επιστρέψει… Όχι περισσότερα. Βρισκόμαστε πλέον στον πάτο και ελπίζω να μην έχει χειρότερα".
Είναι ωστόσο εξαιρετικά αξιοσημείωτο η παρατήρηση που κάνει για το φασισμό.
"Βέβαια ο φασισμός μπορεί να έχει σήμερα άλλο πρόσωπο.
Μέσα στο αστικό καθεστώς που ζούμε - όλοι γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνον της Ελλάδας- η λύση - εγώ θα επιμένω πάντα σ΄ αυτό- είναι ένας σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο. Παγκοσμίως. Αυτή είναι η λύτρωση του κόσμου".
Καταλήγοντας, ρίχνει ευθύνες και στην Αριστερά αλλά και στους Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά:
"Η Αριστερά όμως στην Ελλάδα δεν βλέπω ότι έχει δυνατότητες. Η πρόταση του δημοψηφίσματος δεν ήταν η καλύτερη λύση , Θύμωσα όταν άκουσα ότι αυτό αποφάσισε ο πρωθυπουργός. Φοβάμαι ότι στις εκλογές θα επικρατήσει ο Σαμαράς. Δεν του έχω εμπιστοσύνη όμως. Είναι βαθύτατα συντηρητικός".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου