Σελίδες

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Το πρώτο ΣΤΟΠ για το χαράτσι από την Καλαμάτα


Με χθεσινή του απόφαση το Πρωτοδικείο Καλαμάτας , δικαίωσε καταναλωτή της ΔΕΗ ώστε να μην διακοπεί  η ηλεκτροδότηση του, λόγω αδυναμίας  του καταναλωτή να πληρώσει το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδότησης  δομημένων  επιφανειών.
Κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στις 16 Νοεμβρίου κατά της ΔΕΗ και σήμερα βγήκε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύεται η διακοπή της ηλεκτροδότησης, μέχρι την συζήτηση  της αίτησης των ασφαλιστικών μέτρων.
Σύμφωνα με την αίτηση, στις  18/10/2011 εκδόθηκε από την ΔΕΗ ο λογαριασμός κατανάλωσης  ρεύματος, συνολικού ποσού 1,284 ευρώ. Στον ίδιο λογαριασμό συμπεριλαμβανόταν και η πρώτη δόση του ειδικού τέλους ύψους 1,117 ευρώ, για μία οικία που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως της Καλαμάτας εκτάσεων 162 τμ, και που είναι η κύρια κατοικία του καταναλωτή. Να σημειωθεί ο τι ο καταναλωτής πλήρωσε το αντίτιμο του αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος, τα δημοτικά τέλη, οι δημοτικοί φόροι, ΕΡΤ και ΦΠΑ, ήτοι το ποσό των 102,35 ευρώ και όχι το ποσό του ειδικού Τέλους, την ημερομηνία που έληγε ο λογαριασμός.
Στον εν  λόγω λογαριασμό έχουν γίνει λάθη ως αναφορά και τον υπολογισμό της αντικειμενικής τιμής αλλά και στα τετραγωνικά της οικίας.
Πρώτον το Ειδικό τέλος έχει υπολογιστεί με τιμή ζώνης 2.150 ευρώ, αντί του σωστού 58 ευρώ, όπως προκύπτει από βεβαίωση της ΔΕΗ, που έχει προσκομισθεί στο δικασρήριο. Έτσι λοιπόν ο υπολογισμός του Ειδικού Τέλους με τον σωστό τρόπο θα ήταν ως εξής: 243 (δέχεται ο καταναλωτής στην αίτηση του προς το παρόν τα λάθος τετραγωνικά, ενώ τα πραγματικά είναι 162) Χ 1,15 (συντελεστής παλαιότητας) Χ3 ευρώ ( που είναι η σωστή τιμή ζώνης τν 58 ευρώ και όχι το ποσό 2,15) = 838,35 ευρώ και όχι το εσφαλμένο 2.235,60.
Δεύτερον η χρέωση έχει γίνει σε διπλάσια τετραγωνικά μέτρα ,επειδή το ακίνητο ανήκει στα εκτός σχεδίου  κτίσματα.
Σύμφωνα με το συμβόλαιο παροχής ρεύματος  που έχει υπογράψει ο καταναλωτής με την ΔΕΗ, έχει μεν δικαίωμα να προσθέτει στους λογαριασμούς  που εκδίδει και οποιασδήποτε άλλη οφειλή (όπως το εν λόγω Ειδικό Τέλος) ,πλην όμως  προϋποθέτει οφειλή σωστά εκκαθαρισμένη και σε καμία περίπτωση εσφαλμένη, αλλά  όχι έντονα αμφισβητούμενη.
Η απειλούμενη διακοπή της ηλεκτροδότησης  είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ αφού χωρίς υπαιτιότητα του καταναλωτή υποχρεώνονται  να εξοφλήσει ένα υπέρογκο και δυσβάσταχτο ποσό και φυσικά λανθασμένο λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος.
Βάση των παραπάνω εξεδόθη η σημερινή απόφαση από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας  με την οποία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ, με προσωρινή διαταγή,  την διακοπή ρεύματος ,στην οικία του ανωτέρω καταναλωτή, από την ΔΕΗ μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στις 28 Φεβρουαρίου 2012.

Ακολουθεί το link του Δικηγορικού συλλόγου που έχει την Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και την προσωρινή απόφαση http://www.dskalamatas.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου