Σελίδες

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σύριγγες «ασπίδα» κατά του ιού του AIDS


Αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό τα περιστατικά της λοίμωξης ΗΙV στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2011 δηλώθηκαν 190 περιστατικά HIV λοίμωξης σε χρήστες, ενώ πέρυσι την ίδια εποχή ο αριθμός των νέων περιστατικών μολυσμένων χρηστών ήταν μόλις 14!
«Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν συναγερμό για όλους μας και για το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς αλλά και για την κοινωνία. Από την πλευρά μου, σε αυτή τη φάση αυτό που μπορώ να ανακοινώσω είναι ότι θα μοιράσουμε σύριγγες στους χρήστες ουσιών, προσπαθώντας να ανακόψουμε την εξάπλωση του ιού HIV στον συγκεκριμένο πληθυσμό» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου έχουν δηλωθεί συνολικά 803 περιστατικά της HIV λοίμωξης, ενώ σε σύγκριση με το 2010 έχουν δηλωθεί 276 περισσότερα νέα κρούσματα!
Αναλυτικά, καταγράφηκαν 266 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης σε ομοφυλόφιλους άνδρες, 190 σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, 108 ετεροφυλόφιλους/ες, ενώ σε 236 περιπτώσεις αναφέρονται ακαθόριστοι. Η αύξηση αφορά όλες τις πληθυσμιακές ομάδες, αλλά κυρίως τους χρήστες τοξικών ουσιών, ενώ αποδίδεται και στις χαμηλές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικά και τη χρήση μολυσμένων συρίγγων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ οι παράνομες εκδιδόμενες γυναίκες ανέρχονται σε 20.000.
Ο υπουργός μάλιστα απηύθυνε έκκληση για αυξημένα μέτρα προσωπικής προστασίας, για να μην μπει, όπως είπε, ο ιός στην ελληνική οικογένεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου